okt
9

Orgazmus

| Szerző: ivett36 | 4:39 pm

Káma Szútra

A szexuális kultúra egyik legősibb és leghíresebb “tankönyve”, amely máig is érvényes tudnivalók mellett érdekes olvasmánnyal is szolgál. Szerzője a hindu Vátszjájana i.sz. 1-2 században élt. Művét a modern világ minden nyelvére, így magyarra is lefordították.

Kasztrációs félelmek

A mélylélektan művelői szerint sok lelki és szexuális probléma hátterében úgynevezett kasztrációs félelmek húzódnak meg. Az apjával öntudatlanul is versengő fiúgyerek attól tarthat, hogy megcsonkítják a nemi szervét. Ugyanakkor számos kislány véli úgy, hogy azért nincs pénisze, mert ő rossz volt valamikor, emiatt büntetésből kasztrálták. E rejtett félelmek felnőttkorban potencia illetve orgazmus zavarokat okozhatnak. Kezelésük pszichoterápiával megoldható.

Kéjcsepp

A szexuális izgalom fokozódásával a pénisz csúcsán üvegtiszta csepp jelenik meg. A folyadékot az úgynevezett Cowper mirigyek termelik. Célja, - csakúgy mint a hüvelyváladéknak, - hogy közösülés alatt csökkentse a súrlódást, ezzel fájdalom mentessé tegye a szeretkezést. A túlságosan sok, erős szagú, vagy bűzös anyagkiválasztás prosztata problémára, esetleg fertőzéses folyásra utalhat!

Klitoridektómia

Századunk első évtizedeiben még Európában is végeztek klitoridektómiát, azaz műtéti úton eltávolították a kislányok csiklóját. Ennek fő célja a későbbi maszturbáció megelőzése volt. Hasonló operációt végeztek és végeznek még ma is természeti népeknél, valószínüleg azért, hogy a “mini pénisz” eltávolításával nőiesebbé tegyék a lányokat. (A férfiasság kiemelése érdekében ugyanakkor a fiúk emlőbimbóját metszik le.)

Koitusz

A latin coitus szó elterjedt használata a párzás “elegáns” kifejezésére. Az első koitusz folyamán a szűzhártya beszakad, ezzel szabaddá válik az út a további közösülésekhez. Maga az aktus - megfelelő kultúrát feltételezve - három részből, - úgy mint előjátékból, a nemi szervek egyesítéséből és együtt mozgásából, valamint utójátékból áll.

Kokettálás

A régen igen gyakran használt kifejezést ma sokan, rosszul értelmezik. A szó voltaképpen kacérkodást jelent, a lányoknak maga illegető arc és szemjátékát, amelyek azonban mint kulcsingerek szexuális felhívó jellegűek lehetnek. Azok a férfiak, akik nem pontosan értelmezik ezeket a jelzéseket, úgy vélik, szabad utat kaptak. A félreértések elkerülése végett érdemes tehát annyit jelezni a kokettálás során, amennyit valóban közölni óhajt a hölgy.

Koprolália

Nők és férfiak között meglehetősen sokan vannak, akik a szeretkezés izgalmában a nemi szervekhez kapcsolódó illetlen, olykor durva szavakat használnak. Ezt nevezik koproláliának, amely voltaképpen az önajzást segíti, illetve tudattalanul is jelzi, hogy a személyiség ledönti a gátjait, s szabaddá teszi az utat a vágyai előtt.

Körülmetélés

Már az ókori Egyiptomban is végeztek kőkéssel körülmetélést, de napjainkban is fennmaradt a szokás, mely szerint a fiúgyermekek péniszének fitymabőrét részben, vagy teljesen eltávolítják. Bizonyos természeti népeknél ezt teszik a lányok csiklójával, illetve a nagy szemérem ajkak egy részével is. A műtét értelméről sok felfogás létezik. Némelyik szerint a közösség érdekében tett szimbolikus emberáldozatról van szó, mások higiénés szempontokat emlegetnek.

Kurtizán

Sokan - helytelenül - a prostituált szó helyett használják a megnevezést, noha annak nem szinonimája, elegánsabb megfelelője. A kurtizánok egy-egy főúr, vagy király “szolgálatában” álló szeretők voltak, akik igen nagy műveltséggel rendelkeztek, nem egyszer politikai befolyást is gyakoroltak “jótevőjükre”. Noha voltaképpen ők is árúba bocsátották testüket, de a vevő mindig csak egy bizonyos személy lehetett s a tulajdonjog hosszú időre szólott.

Libidó

Általános használatban a szexuális késztetést, vágyat, energiát jelenti. Meglétének feltétele a zavartalan idegműködés és a megfelelő hormonháztartás, valamint a megfelelő érzéki élmények (pl. maszturbáció, önkielégítés, közösülés alatti) átélése.

Lubrikáció

A hüvely - nyálkahártya nedvesedését jelenti szó. A szexuális izgalom során termelődő váladék segíti a közösülést, vagy maszturbációt. A mirigyműködést igen gyakran lelki, párkapcsolati problémák gátolják.

Magömlés

Az ondó kilövellése a péniszből, többnyire a közösülés, vagy önkielégítés (maszturbáció) során. Pubertás korban gyakori az u.n. éjszakai spontán magömlés, (pollució) kéjes álmok kíséretében.

Menarche

A lányok első menstruációját nevezik így. Időpontja függ a klímától, táplálkozástól, sport és egyéb aktivitástól. A városlakóknál hamarabb jelentkezik, mint a falusiaknál, a kövérkésebb kislányok előbb menstruálnak, mint a soványabbak. Az első vérzésekkel többnyire még nem jár együtt a peteérés.

Monogámia

Olyan házastársi kapcsolatot jelöl a szó, amelyben nincs helye harmadik személynek. A régi időkben a zsidó, és a mohamedán kultúrában elfogadott volt a bigámia (kétnejűség) valamint a poligámia (többnejűség) is. A modern kori monogámia kialakulásának gazdasági céljai voltak. Ezzel kívánták biztosítani, hogy családi vagyon felett kizárólag a férj rendelkezzen és csak a tőle származó gyerekek örökölhessenek. Egyes kultúrákban monogámia esetén még az önkielégítés is tiltott gyümölcsnek számított.

Narcizmus

A görög mondabeli szépfiú, Narcisszosz beleszeretett saját magába, amikor megpillantotta arcképét a tükörben. Ma olyan személyre mondják, hogy narcisztikus, aki naponta órákon át gyönyörködik önmagában, eközben szinte szexuális izgalmat érez, esetleg maszturbál és vonakodik nemi kapcsolatot kötni másokkal, hiszen azok “nem érnek fel” az ő nagyszerűségéhez. Ez a magatartás egészen kórossá is változhat.

Nemi betegségek

Minden fertőző betegség ennek nevezhető, amely a nemi szerveken és szervekben jelentkezik, - többnyire folyások, fekélyek, kiütések stb. formájában. Legismertebb nemi úton történő fertőzések: kankó, szifilisz, trichomonasis és az AIDS. Nagyon fontos, hogy bármely tünet esetén mindkét partner orvoshoz forduljon, különben állandósul az u.n. ping-pong fertőzés.

Nemzőképesség

Az utódok létrehozásának a képessége a lányoknál a peteérés időszakától a változás koráig tart. A férfiak viszont a pubertástól egészen késői öreg korig apává válhatnak. A közösülés nehézségei (impotencia, korai magömlés) nem zárják ki a megtermékenyítő képességet.

Neurasthenia sexualis

A tartósan zavart, nem kielégítő szexuális élet (akár az önkielégítés hiánya) ideges panaszokhoz vezethet, amelyek végül károsíthatják az egész idegrendszert és funkciózavart okozhatnak a nemi szervekben. Néha már a partnerváltás is segít, más esetben pszichoterápiától várható a javulás.

Nimfománia

Férfiéhséget, a nők kórosan fokozott szexuális késztetését jelenti a szó. Ez az állapot rendszerint kritikátlan, válogatás nélküli partnerkapcsolatokat is eredményez. Jellemzője az állandó orgazmus hiány, melyet csupán maszturbációval lehetetlen csillapítani. A beteg tehát a számtalan közösülés ellenére sem jut el a teljes kielégüléshez.

Normospermia

A férfiak termékenyítő képességének normális lelete. Ez szerint egy milliliter ondóban legalább 60 millió spermium található, ezeknek kb 70%-a élénken mozog és a rendellenes fejlődésűek száma nem haladja meg a 30 százalékot. Az éretlen sejtek legfeljebb 0.5-2%-ban fordulnak elő. Ez egy tökéletes spermatogramm, ám ma már tudjuk, hogy a kevésbé ideális ejakulátum által is születhet kisbaba.

Nőgyűlölet

Tudományosan: mizoginia. A férfi ellenséges beállítódása a nőkkel szemben, amelynek hátterében nem homoszexualitás található, hanem többnyire az anya-fia kapcsolat rendellenessége. A női nem kisebbrendűségének híres ideológusai: Nitzche, Schopenhauer, Weininger.

Nudizmus

Az elmúlt évtizedek polgárjogot nyert mozgalma, amelynek elve, hogy bárki korra, nemre és külcsínre való tekintet nélkül mezítelenül napozzon, strandoljon az arra kijelölt helyen. A ruhátlansággal a természethez való visszatérést kívánják jelezni.

Nuptiális pszichózis

Ennek lelki betegségnek különleges “kórokozója” van: a szexuális érintkezés. Néhány nő az esküvő, illetve a nászéjszaka után skizofréniás tüneteket mutat. Az ok: veleszületett hajlam, amelyet érdekes módon a közösülés aktivizál, korábban onanizálás után tüneteket nem okoz.

Obszcenitás

Trágár, szeméremsértő viselkedés, vagy ilyen szavak használata társas kapcsolatban. Obszcénnek nevezzük általában a nemi szervek, és azok használatának durva megnevezését. A modern irodalom gyakran él ilyen szavakkal, egyes szereplők vagy élethelyzetek jellemzésekor.

Oligospermia

A gyermeket váró párok réme a kórkép, amely azt jelenti, hogy kevés megtermékenyítő képességű spermium található a férj ondójában. Ennek sokféle oka lehet, többi között erős dohányzás, lezajlott vagy még létező nemi betegségek, daganatok, neurogén zavarok belső mirigyekben, sőt még pszichés tényezők is.

Orális szex

A nemi szervek szájjal, nyelvvel történő ingerlését jelenti a szó. Néhány évtizede természet ellenes fajtalanságként emlegette a jog, ma a szexuális kultúra szerves részének tekinthető. Az örömszerzésnek ez a módja nem emberi “találmány”, a majmoknál is megfigyelhető.

Orgazmus

A nemi aktus tetőpontja. A férfiaknál (kóros esetektől eltekintve) minden magömlés automatikusan orgazmussal jár, s elegendő a mechanikus ingerlés az élményhez. A nőknél nem működik automatizmus, meg kell tanulni az elérés módját. A testi mellett nagymértékű lelki felhangoltság is szükséges a csúcsra érkezéshez. → Önkielégítés, maszturbáció.

Ostium vaginae

A többnyire félhold alakú, kötőszövetes szűzhártyán lévő nyílásnak a neve. Funkciója: a hártya ugyan elzárja a hüvely bemenetet, de ezen keresztül mégis távozni tud a menstruációs vér és a méh által kiválasztott váladék. Az első közösüléskor a lyukat kezdi szétfeszíteni a pénisz, majd a hártya kisebb nagyobb vérzés kíséretében szétszakad.

Ovaralgia erotica

Meglehetősen sok nő átesik a latin megnevezéssel jelölt tüneten, amely nem más, mint a petefészek táján jelentkező heves fájdalom, minden kóroki háttér nélkül. A szenvedést rendszerint az okozza, hogy szexuális együttlét során a hölgy magas nemi izgalmi szintre jut, ugyanakkor sorozatosan, vagy rendszerint nem tud kielégülni közösülés folyamán.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetnejobbis.blog.hu/api/trackback/id/tr40705366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása