okt
9

A SEX!

| Szerző: ivett36 | 4:30 pm

Pszichés trauma

Nagyon sok szexuális funkciózavar hátterében megtalálható a pszichés trauma. Ez olyan erős lelki megrázkódtatást jelent, - gyakran a károsodott személy közvetlen környezete okozza - amely egész életre kiható problémákat eredményez. A gyermekeket ért sokkszerű megrázkódtatások (mutogatós bácsik, nemi erőszak ...stb.) az egész személyiség fejlődését is megzavarhatják, főként akkor, ha a kárvallottak nem is merik elmesélni az élményeiket, hanem eltemetik azokat magukba. A felnőttkori traumatizálódások többnyire átmeneti szexuális zavarokat okoznak, ezek között megjelenhet az időszakos impotencia, korai magömlés, nők esetében pedig a libidó (vágy) hiánya, az orgazmus elmaradása.

Pszichoterápia

A lelki zavarok, megrázkódtatások, traumák sok esetben vezetnek a szexuális funkciók zavarához, mindkét nem esetében. (Orgazmus és potencia hiány, korai magömlés stb.) A tünetek jelzésként is felfoghatók, amelyekkel a személyiség tiltakozik az elszenvedett sérelmek ellen. Mivel ezek lelki sebeket okoztak, elsősorban pszichoterápiás úton lehet a ható okokat felderíteni és megszüntetni. A kezelés során a tudattalanba száműzött (betegítő) élmények felszínre kerülnek, erejüket veszítik. Megoldódnak az emberi, személyiségi problémák, javulnak a környezettel fenntartott kapcsolatok. Az eredmények eléréséhez feltétlenül szükséges, hogy a beteg is akarjon szembe nézni a tényekkel, igyekezzék feldolgozni az elfojtott komplexusokat és hagyjon fel az önámításokkal.

Pubertás

A gyermeki élet testet-lelket átformáló időszakába lépnek a pubertás korú lányok, fiúk. Ennek kezdete, és lefolyásának hossza egyéni adottságtól, hormon működésétől, genetikai sajátosságoktól, társadalmi helyzettől, földrajzi elhelyezkedéstől és települési típusoktól is függ. Ismert, hogy a városiak előbb és gyorsabban érnek, mint a falusiak . Némi ellentmondás: a falusiak ugyanakkor előbb kezdik el a szexuális életet. Általában erre a korra tehető a maszturbáció megkezdése is. A pubertás elhúzódhat csökkent pajzsmirigy működés esetén. Ilyenkor orvosi kezelés szükséges. A nemi érés időszakára jellemző az lelki labilitás. Az érzelemszegény környezetben élő serdülők fogékonyabbak olyan nemkívánatos csábításokra, mint pl. promiszkuitás, kábítószer, homoszexualitás.

Rövidzárlati cselekvések

Az erős indulatok által kiváltott, hirtelen tetteket nevezik így, amelyek között helyet kapnak a szexuális eredetű bűncselekmények is. Azoknál a személyeknél, akik féltékenységükben bántalmazzák, esetleg meg is ölik a partnerüket, rendszerint személyiség fejlődési zavarokat, neveltetési problémákat találni a háttérben. A vizsgálatok során rendszerint kiderül, hogy a tettes jóformán észre sem vette, hogy keze ügyébe került egy tárgy, amellyel indulatától vezérelve ütlegelni, szurkálni kezdett. Előfordul, - különösen fiatalok körében, - hogy a feltámadt nemi vágy annyira erős, hogy szinte tudatködös állapotot idéz elő, és ebben a rövidzárlatos helyzetben nemi erőszakra kerül sor.

Sade márki

Nagyon sokszor emlegetjük a nevét, hiszen róla, Donatien Alphonse Francois Sade -ról (1740-1814) nevezték el a szadizmus jelenségét. Tizenhét évesen bevonult katonának, hat évig háborúkban harcolt. A későbbiekben, főként szexuális kicsapongásai miatt összesen 27 évet töltött börtönben. A fogsága alatt több könyvet írt, amelyekben dicsőíti a perverz nemi magatartás formákat, közöttük főként az erőszakkal, veréssel, pusztítással járó szexuális élvezeteket. Legfőbb gondolata az volt, hogy a természet megengedi az erőszakot, természet ellenes tehát, ha az erősebb segíti a gyengébbet, ahelyett, hogy elpusztítaná. Ő formázta meg írásiban a “szadista” embertípust, aki tudatosan száll szembe a társadalommal. Bár nem volt elmebeteg, öreg korára a charentoni őrültek házába zárták.

Sanker, lágy

A nemi úton terjedő betegségek egyike, amely nem tévesztendő össze a “kemény” sankerral, a szifilisz első tünetével. A “lágy” kórokozója egy sztreptobacilus fajta. A fertőzést nyirokcsomó gyulladás, valamint a testen, nemi szerveken jelentkező gennyes duzzanatok, úgynevezett bubók jelezik. A lágyfekély a szifilisszel ellentétben helyi megbetegedést, nem pedig az egész szervezet megbetegedését jelenti. Általában négy-hat hét alatt szövődmények nélkül jól gyógyítható. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a lágy a kemény fekéllyel kevert formában is megjelenhet. A védekezést a hűséges párkapcsolat, vagy a kondom használata jelenti.

Seherezádé

A női ravaszság felmagasztosult példaképe, az Ezeregy éjszaka meséinek hősnője, tolmácsolója. A keserédes történet szerint Sahriar szultán úgy kívánta biztosítani, hogy ő legyen az egyetlen férfi az ágyasai, feleségei életében, hogy miután szeretkezéssel töltötte velük az éjszakát, hajnalban kivégeztette őket. Seherezádé jól tudta, milyen sors vár rá, ezért estéről - estére lebilincselő mesékkel szórakoztatta az uralkodót, akit teljesen elbűvölt az asszony. Végül beleszeretett, s megkímélte az életét.

Simogatás

A kisbabáját simogató szülő nem is gondol arra, hogy szeretetének ezzel a kifejezésével elősegíti a gyermek testi, lelki és szexuális fejlődését is. A kiváltott kellemes bőringerekre a felnőtt korban is szükség van, a szerelmes párok, házaspárok ezért önkéntelenül is cirógatják egymást. Ennek nagy szerep jut az előjáték során is. A test különböző tájékain lévő érző idegek, úgynevezett erogén zónákat képeznek, s ezek lágy ingerlése kiváltja, majd fokozza a szexuális hajlandóságot. A zónák érzékenysége, ingerelhetősége egyénenként változik, de vannak pontok, amelyek simogatása mindenkire hat. Például a nő combok belső felszínének simogatása általánosan a lágyékhajlat fölötti izmok összehúzódásához vezet.

Spermabank

Jó termékenyítő képességgel rendelkező férfiak spermáját konzerválják olyan módon, hogy folyékony nitrogénben, - 196 C.-fokra lehűtik, így azt hosszú időre tárolhatják. Ma már világszerte gyakorlat, hogy gyermektelen házaspárok ilyen elraktározott, minden szempontból vizsgált és ellenőrzött ondó révén, mesterséges megtermékenyítés útján jutnak gyermekáldáshoz.

Szatírok

A köznyelv a mutogatós, leskelődő és kéjtolvaj személyeket (frottőrök, voajörök stb) nevezi szatírnak. Az elnevezés a görög-római mitológiából származik, ahol az erdei félisteneket, mint a férfiasság megtestesítőit jelölték a szóval. Eredetileg Pánhoz hasonlóan félig ember, félig állat alakban ábrázolták őket a korabeli festményeken, vázákon. Később, a Dionüszosz kultuszkörbe sorolták a szatírokat, s az ábrázolásokon az állati jelleget csak parányi szarvval, bojtos farokkal, hegyes füllel jelezték. Jellemrajzukban a gátlástalanság, erkölcstelenség, később pedig a humor bukkan fel. Nevükből származtatható a szatiriázis kifejezés, amely alatt a szakirodalom a férfiak betegesen felfokozott heteroszexuális vágyát, kritikátlan partner váltogatását érti.

Szeméremajkak

A női nemi szervek sajátságos részei, amelyek szövettani és fejlődéstani szempontból hasonlóak a férfi nemi apparátus egyes elemeihez. A nagy szeméremajkak a herezacskónak, a kis szeméremajkak részben a péniszt borító bőrnek felelnek meg. Az előbbi a szeméremrés falait képezi, belsejét zsírszövet alkotja, combfelőli részét szőrzet borítja. A kisajkak a hüvelybemenetet veszik körül, annak elülső-felső részén egyesülnek, ahol a csikló borítóját is képezik. Izomsejteket, rugalmas rostokat tartalmaznak, vér és ideghálózatuk gazdag, ezért a nemi izgalom felkeltése, illetve a szexuális reakciók kiváltása mind önkielégítés, mind pedig a közösülés szempontjából jelentősek.

Szerelem

A sokat emlegetett, megénekelt, és képzőművészeti alkotásokban megörökített fogalom a legmagasabb rendű emberi érzelmek közé tartozik. Legfontosabb összetevői az intimitás, a törődés és a vágy. Az igazi szerelemben ez a három alkotóelem nagyjából azonos erővel hat, alakítja a párkapcsolat minőségét és befolyásolja a partnerek egymáshoz,-valamint másokhoz való viszonyát. Ma már tudományosan bizonyított, hogy ez a nagy hőfokú lángolás jórészt annak is köszönhető, hogy a magasabb rendű érzelmek keletkezését követően az agy bizonyos “örömhormonokat”, azaz az ópiátokhoz hasonló hormonokat termel. Ezek miatt válik a szerelmesek viselkedése olykor teljesen irracionálissá. A szakítás fájdalma részben megvonási tünetnek is tekinthető.

Szex

Az egész világon elterjedt és elfogadott ez a rövidítés, amely az eredeti angol jelentésétől (szex=nem) eltérően minden fajta szexuális cselekményt magába foglal. Szex, -bővítménnyel-szexualitás tehát már az az autoerotikus élményszerzés is, amely során a kisgyermek a saját teste “feltérképezésekor” megtalálja és ingerli a nemi szervét. Ettől kezdve ide sorolható minden olyan cselekmény, amely egyénileg (önkielégítés) vagy párosan testi örömszerzésre irányul. A szexualitás magasabb rendű élménnyé válik, ha szerelemmel társul. Szexuális vágy és cselekmény nélkülözheti a szerelmet, de az igazi szerelem nem képzelhető el szex nélkül. Rohanó korunk negatív hozadéka: a szexuális élet egyre inkább orgazmus centrikussá válik, s háttérbe szorul a párkapcsolatokat éltető meghittség, gyengédség, törődés és intimitás.

Szüzesség

Másképpen érintetlenségnek nevezi a népnyelv. A nemileg érett lányok szűzi állapotának testi jellemzői: szorosan összezárt nagyajkak, amelyek teljesen betakarják a kisajkakat, érintetlen, ép a félhold alakú hymen hártya, a hüvely szűk, sima és kemény a méhszáj, a mellek feszesek. A szüzesség megítélése koronként, kultúrákként változó. A férfiuralmú társadalmakban elengedhetetlennek tartották és tartják ma is a menyasszony érintetlenségét. A múlt század emancipációs mozgalmainak egyik eredményeként a civilizált országokban nagyobb szabadságot kapott a női szexualitás is. Elfogadottá vált a házasság előtti és anélküli nemi élet, így a szüzesség állapota leértékelődött. Mint a frigy alapkövetelménye pedig hatályát vesztette.

Vaginizmus

Egyre gyakrabban felbukkanó női szexuális problémát jelöl a szó. A jelenség hátterében rendszerint lelki eredetű szex-hárítás található. Ennek következtében a nemi aktust kivitelezhetetlenné teszi a hüvely izomzatának görcse, amely teljesen lezárja a bemenetet. A vaginizmus lehet általános, azaz minden férfit a szó szoros értelmében kizáró, és lehet partner specifikus, azaz csak egy bizonyos személynek szóló. Ritkán, de előfordul, hogy szülés folyamán megsérül a leánycsecsemő kismedencéjének csontozata, emiatt a későbbiekben, amikor közösülésre kerülne sor erős fájdalmak keletkeznek. A fájdalomtól való félelem ilyenkor ugyancsak előidézheti a vaginizmust.

Vénasszonyok malma

A tizenkilencedik század művészetében, sőt kivágós képein és farsangi jelmezein gyakran feltűnik egy csodatévő malom, amely az öreg nőket ismét fiatallá, szexuálisan vonzóvá varázsolja. A nőknek ez az ősi vágya, és nagy általánosságban az ember álma az öröklét, a megfiatalítás iránt egyéb mondákban, mítoszokban is megjelenik. Az ókorban például Medea füvét, a Hesperidák almáját tartották a vég nélküli ifjúság varázseszközének. Korunk tudománya a gerontológiai kutatások révén kívánja az aktív fiatal életkorszakot meghosszabbítani.

Zónák, erogén testtájak

Az emberi test különböző tájai érzékenyebbek, vagy kevésbé érzékenyek az ingerlésre. A nők számára rendkívül fontos, hogy a szerelmi előjáték során tartósan kellemes érzetekben részesüljenek a zónák simogatása vagy más stimulációja útján, mert ez lelki gyönyört is nyújt, ugyanakkor előkészíti az orgazmushoz vezető utat. A nemek között, de még egyénenként is nagy különbségek vannak az érzékenység tekintetében. Nagy általánosságban mégis kitüntetett szerepet kap a csikló, a hüvelybemenet, a mellbimbók, a mell, a száj, a nyakszirt, a comb belső felszíne, az alhas, a csípő és a keresztcsont tájék. A férfitest ingerelhetősége szegényesebb, egyesek mellbimbói például izgathatóak, másoké pedig nem. Központi szerepet a hímvessző, makk, herezacskó kap.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetnejobbis.blog.hu/api/trackback/id/tr8705332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása